Jaarrekening 2018

Programmaverantwoording

Een dienstverlenende gemeente

Programma 'Een dienstverlenende gemeente'

Inleiding

In 2017 is de nieuwe Visie op Dienstverlening 2020 "Van samen naar beter, samenwerken voor de burger" door de gemeenteraad vastgesteld.
Onze Ambitie: Onze toekomstvisie is gericht op onze kracht; de lokale gemeenschappen van de vijf kernen van Stein. De gemeente wil er zijn voor de inwoners en bedrijven in die kernen. Onze ambitie is het in tijd, snelheid en kwaliteit optimaal bedienen van elke klant. Om dit te bereiken gaat de gemeentelijke organisatie mee met de maatschappij en ontwikkelt zich verder in het licht van de nieuwe overheid.
Onze Service: Om toegevoegde waarde aan onze klanten te blijven aanbieden, gaan we met onze tijd mee en definiëren wij onze service(levels) als optimaal om onze klanten slim, snel, slank en soepel te helpen. Slim door alle kanalen open te stellen, de klant kiest. Snel door het hanteren van korte doorlooptijden. Slank door het inrichten van eenvoudige procedures. Soepel door mee te denken, te adviseren en te begeleiden, in het bijzonder daar waar de klant dat nodig heeft, en door datgene wat we weten van de klant optimaal te gebruiken voor de dienstverlening. Daar staat tegenover dat de klant een eigen verantwoordelijkheid heeft. Dat geldt voor de inhoud van zijn vraag of aanvraag, en dat geldt voor zijn gedrag naar ons. We zijn er niet voor om altijd ‘ja’ te verkopen, maar wel om de weg te wijzen naar wat mogelijk is. Of soms om helder en gemotiveerd aan te geven waarom iets gewoonweg niet kan.
Stein heeft voldoende kwaliteit om een zelfstandige gemeente te blijven. Het toenemende takenpakket en de decentralisatie van rijkstaken in combinatie met minder middelen nopen tot samenwerking met andere gemeenten. Voor Stein geldt: lokaal wat lokaal kan en regionaal wat regionaal moet. Stein wil hier een krachtige bijdrage aan leveren.
Wij kijken ook nadrukkelijk naar samenwerkingsmogelijkheden met onze inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en ketenpartners. We zien samenwerking als een voorwaarde om onze doelstelling zelfstandig blijven en de dienstverlening aan burgers te verbeteren, te realiseren.  

Relatie met coalitieprogramma

De voor dit programma relevante speerpunten uit het coalitieakkoord 2016-2018 “Iedereen doet mee“ zijn:

  • Relatie met de burgers.

Een goede communicatie tussen de gemeente en inwoners is essentieel en kan in het huidige tijdperk op vele manieren met als uitgangspunt dat de gemeente er is voor haar inwoners en niet andersom.

  • Intergemeentelijke samenwerking:

Doordat er vanuit het rijk steeds meer taken bij de gemeente worden ondergebracht ontkomt de gemeente niet aan een algehele heroverweging van haar visie op intergemeentelijke samenwerking. De gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein hebben een lange gezamenlijke traditie op het gebied van samenwerking en daarom hebben wij die gemeenten uitgenodigd om een volgende stap te zetten in de gemeentelijke samenwerking en de mogelijkheden voor intensieve, integrale ambtelijke samenwerking te verkennen.

 In het coalitieprogramma 2018-2022 "Kansrijk besturen" komen bovenstaande speerpunten terug.

Wat willen we bereiken ?

Hoofddoelstelling:

‘’Stein investeert in een baanbrekende samenwerking in en tussen de kernen én met de regio Westelijke Mijnstreek ”

Subdoelstelling I Dienstverlening centraal

“ Stein biedt haar (digitale) dienstverlening dicht bij de burgers aan”

Subdoelstelling II Regionale samenwerking

“Stein vergroot haar (digitale) samenwerking op (eu)regionale schaal: op strategisch niveau als onderdeel van Zuid Limburg, op uitvoerend niveau door de samenwerking op Westelijke Mijnstreek niveau te concretiseren”

Subdoelstelling III actief eigenaarschap

“Stein stimuleert actief eigenaarschap van burgers en ondernemers bij toekomstige ontwikkelingen in de kernen”

Subdoelstelling IV Lokale initiatieven ondersteunen

“Stein stimuleert en ondersteunt lokale initiatieven, die bijdragen aan wat we in de toekomst willen bereiken”

Lasten, baten en saldo

Lasten

€ 1.701

2,5 %

Baten

€ 829

1,2 %