Subdoelstelling I Ontmoetingsplekken
Wat hebben we bereikt ?
- Voldoende ontmoetingsplekken in elke kern, zowel fysiek als digitaal;
- Door deze ontmoetingsplekken kunnen inwoners elkaar blijven ontmoeten en participeren;
- Toekomstbestendig accommodatiebeleid en -beheer.
Wat hebben we daarvoor gedaan ?
Erfgoedbeleid
In 2016 is gestart met het project erfgoedbeleid Stein. Een ter zake deskundig bureau is samen met de lokale historische verenigingen en geïnteresseerde burgers gestart met de inventarisatie van het "Steinse erfgoed". In 2018 is de inventarisatie en selectie van het erfgoed afgerond en is dit gedeeld met uw Raad. Vervolgens is in 2018 het erfgoedbeleid opgesteld dat ter vaststelling aan uw Raad zal worden aangeboden begin 2019.
Accommodatie beleid/beheer
In 2018 is gestart met het project om te komen tot een toekomstbestendig accommodatiebeleid. In september 2018 heeft de Raad de startnotitie accommodatiebeleid vastgesteld. Hiermee zijn de uitgangspunten vastgelegd om te komen tot een toekomstbestendig accommodatiebeleid. Vervolgens heeft in 2018 per kern een tweetal bijeenkomsten plaatsgevonden om samen met de inwoners naar de toekomst van het dorp te kijken en welke voorzieningen daaraan bijdragen. In 2019 zal het accommodatiebeleid verder worden vormgegeven en voor besluitvorming aan de Raad worden aangeboden.
Ter voorbereiding op vaststelling van het accommodatiebeleid is in 2018 het onderhoudsbeleid gemeentelijke accommodaties met bijbehorende meerjaren onderhoudsplannen vastgesteld.
Multifunctionele hal Berg aan de Maas
De omgevingsvergunning voor de bouw van de loods is aangevraagd en versterkt door de Gemeente. Dit was een uitgebreide procedure vanwege het afwijken van het vigerende bestemmingsplan. De start bouw is voorzien in Q1 2019, mits de vergunning onherroepelijk wordt in jan. 2019. Er is in 2018 door de Raad extra budget beschikbaar gesteld voor de realisatie van de loods omdat eerder verstrekt budget niet toereikend bleek. De aanleg van een nieuwe toegangsweg naar de loods (niet door de bebouwde kom) is voorbereid en zal worden uitgevoerd na een onherroepelijke vergunning.
Haalbaarheidsonderzoek kerk Kerensheide
In de beeldvormende raadsessie van 3 oktober 2018 zijn de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek door de Stichting Wijkcentrum St. Jozef Kerensheide toegelicht.
Uit dit onderzoek blijkt dat financiële bijdragen van de provincie en gemeente noodzakelijk zijn om het grote negatieve verschil tussen de opbrengsten en de investeringen flink te verkleinen.
De gemeenteraad is in februari 2019 gevraagd voorbereidingskrediet (maximaal € 110.000 incl. BTW)
ter beschikking te stellen aan de Stichting voor inhuur van de benodigde expertise in de definitiefase van het project. Hiermee beoogd de Stichting duidelijkheid te krijgen over de volgende punten:
• Het ruimteprogramma, relaties en bezetting voor gebouw en buitenruimten;
• Een integraal exploitatiemodel, en toewijzing naar gebruikers/afnemers;
• Een afsprakenkader met gebruikers/afnemers, inclusief onderlinge beheerorganisatie;
• Uitvoeringsplan, waarin de ontwikkeling en realisatie is voorbereid.
Het geheel aan uitkomsten dient te worden gevat in een ‘businesscase’, uitgewerkt in varianten.
Hier is in het proces een knip gelegd en een go/no-go moment toegevoegd. De businesscase moet duidelijkheid geven over het concept en vormt een beslisdocument voor de betrokken partijen (waaronder de gemeente Stein). Op basis van de uitkomsten uit deze definitiefase, kan de fase ‘ontwikkeling en realisatie’ worden gestart.”
Legionella preventie
In 2018 is een aanbestedingstraject opgestart. Tijdens dit traject is gezamenlijk geconcludeerd dat er rondom de aanbestedingsdocumenten onduidelijkheden ontstaan zijn en is besloten om de procedure in 2018 niet voort te zetten. De aanbestedingsdocumenten worden aangepast zodat ze kwalitatief volledig in orde zijn en het aanbestedingstraject wordt voortgezet in 2019.