Jaarrekening 2018

Programmaverantwoording

Subdoelstelling II Jong en oud

Subdoelstelling II Jong en oud

Wat hebben we bereikt ?

Een samenleving waar sprake is van onderlinge verbondenheid voor inwoners in elke leeftijdsfase. Relaties tussen mensen, binnen het gezin, in familie-, buurt- of andere informele of gemeenschapsverbanden zijn van belang voor deze sociale cohesie en vormen een bron van sociaal kapitaal. Zorgen voor elkaar versterkt de individuele en collectieve vermogens in de samenleving; een zichzelf versterkend proces. Als overheid faciliteren we dit zonder taken over te nemen van onze inwoners met het oog op burgerkracht, zelfredzaamheid en eigen regie.  

Iedereen krijgt de hulp die hij of zij nodig heeft waarbij integraal maatwerk mogelijk is. Wat de inwoners zelf kunnen of met hulp van hun omgeving is onderdeel van dit maatwerk. De toegang is laagdrempelig en herkenbaar. Voor jeugd is hulp bij spoedgevallen altijd bereikbaar.
Er blijft intensief ingezet worden op eigen kracht en algemene voorzieningen om de kosten niet onnodig te laten stijgen. Voor de jeugdhulp wordt indien mogelijk meer ingezet op ambulante hulp en minder op zwaardere intramurale hulp.

In 2018 hebben intensieve contacten en afstemming met voor- en vroegschoolse voorzieningen, met basisscholen en met Scholengemeenschap Groenewald plaatsgevonden. Er is extra aandacht geweest voor gezondheid en beweging, ouderbetrokkenheid en professionalisering. Jongerenparticpatie is gestimuleerd en er is meer aandacht voor de jonge mantelzorger.
Zelfredzaamheid en participatie wordt bevorderd, zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving. Gezondheid, beweging, en zorgen voor elkaar zijn hierbij een belangrijk

Wat hebben we daarvoor gedaan ?

ga terug