Subdoelstelling III Samenwerking
Wat hebben we bereikt ?
Het aantal werkgroepen dat actief is binnen de DOPsgewijze aanpak en het aantal inwoners dat actief betrokken is bij deze aanpak is in 2018 stabiel gebleven. In 2018 is ingezet op trainingen om zo effectiever te werken en actieve inwonersnetwerken te blijven stimuleren.
Rondom gezondheid is ingezet op het ombuigen en neutraliseren van de licht stijgende trend van overgewicht en obesitas. Meer bewegen en sporten voor burgers in alle leeftijdscategorieën is hierbij van belang. Gezondheid, sporten en bewegen kennen hiermee een nadrukkelijke samenhang met het sociaal domein en er is dan ook sprake van een integrale afstemming tussen deze onderwerpen.
Het inrichten van de openbare ruimte zodat deze uitnodigt tot (meer) bewegen is een uitdaging waar in 2018 aandacht voor is geweest zoals bij diverse speeltuinen.
Wat hebben we daarvoor gedaan ?
Inzicht gezondheid / gezondheidsbeleid
De 18 Zuid-Limburgse gemeenten werken samen om in te zetten op het achterlopen van gezondheidsachterstanden ten opzichte van de rest van Nederland. Hierbij is afgestapt van de drie programmalijnen (Gezonde jeugd, Gezonde wijk en Kwetsbare personen) die eerder opgesteld zijn. Geconstateerd is namelijk dat de trendbreuk die gerealiseerd moet worden, alleen te realiseren is door "focus en massa": concentreer op één hoofdthema (focus), en doe dat gezamenlijk (samen met de gemeenten, én met andere relevante partijen). We gaan ons richten op het hoofdthema jeugd (de eerste 1000 dagen, inclusief zwangerschap en de periode daarvóór, inclusief de ouders/opvoeders. Dat doen we als Zuid-Limburg samen met GGD, JGZ 0-4, Provincie, kinderopvang, onderwijs enz. Bovendien gaat dit een meerjarenprogramma worden. Een trendbreuk realiseer je niet op korte termijn.
Sportbeleid
Vanaf medio 2018 is extra personele capaciteit vrijgemaakt voor sportbeleid. In 2018 is de basis gelegd voor een nieuw beleidsplan en een uitvoeringsagenda op het gebied van sport en bewegen, welke in 2019 opgeleverd en geïmplementeerd worden.
Bij de uitvoering van het huidige sportbeleid is een belangrijke rol weggelegd voor de buurtsportcoaches. Zij organiseren sport- en beweegactiviteiten voor doelgroepen die hiertoe extra gestimuleerd moeten worden. In 2018 was deze extra ondersteuning met name gericht op jeugd en senioren.
Zoals elk jaar werd bij de jeugd de motorische fitheid gemonitord en bijgehouden via een leerlingvolgsysteem. Kinderen met een motorische beweegachterstand konden gebruik maken van Motorisch Remedial Teaching (MRT). Verder werden programma’s aangeboden om een gezonde leefstijl te stimuleren en werden buitenschoolse beweegactiviteiten georganiseerd.
Voor senioren werd in 2018 opnieuw een fitheidstest georganiseerd, die hen inzicht gaf in hun fysieke fitheid. Zij kregen een persoonlijk beweegadvies en konden op een beweegmarkt kennis maken met het huidige beweegaanbod. Voor wie dit fysiek (nog) niet haalbaar was, werd een speciaal en laagdrempelig beweegprogramma opgestart. Daarnaast is in 2018 gestart met het HealthyLIFE, een project voor kwetsbare senioren (50+) met obesitas (BMI >30) of overgewicht (BMI 25-30) én een verhoogd risico op chronische aandoeningen. Deze gecombineerde leefstijlinterventie richt zich op bewegen, gedrag, voeding en positieve gezondheid, met als doel een actieve en gezonde leefstijl te bewerkstelligen en daarmee deelnemers zelfredzamer te maken. Dit project is opgestart in 2018 en krijgt een vervolg in 2019.
Bibliotheekwerk
Op 30 november 2017 heeft de raad ingestemd met het raadsvoorstel bibliotheekwerk 2018 e.v. De raad stemde in met één leeswinkel in Stein en informatie- en ontmoetingsplekken in Elsloo en Urmond. Deze zijn in het eerste kwartaal van 2018 gerealiseerd.
Lokaal sociaal-economische agenda
In 2018 is de regionale afstemming over de ontwikkelingen op de Zuid-Limburgse arbeidsmarkt weer opgepakt. Een aantal ontwikkelingen, waaronder de inzet op Social Return on Investment, zijn op deze schaal in gang gezet. Lokale inspanningen zijn in afwachting van deze ontwikkelingen uitgesteld.
In het kader van mantelzorgvriendelijk werkgeverschap zijn eerste verkennende gesprekken gevoerd over de noodzaak en aanvullende mogelijkheden binnen de eigen organisatie.
Verder zijn diverse bedrijven in onze gemeente bezocht met wie onder andere het onderwerp arbeidsmarkt is besproken.
Ondersteuning DOP projecten Eigen Kracht
In 2018 is ruim bijna 90% van het beschikbaar Eigen kracht budget toegekend aan Eigen kracht projecten uit diverse dorpen. De aanvragen betroffen twee Gebiedsvisies (Urmond en Steskensstraat Stein), activiteiten als het Bridgefest in Berg, de informatieavond Samen Ouder in Elsloo, het Oktoberfest in Stein, de inrichting van het inlooppunt Punt 39 in Elsloo en een stimuleringsbijdrage voor het allochtone vrouwencentrum dat in het Buurtcentrum Nieuwdorp is gevestigd. Ook de exploitatie van het Buurtcentrum Nieuwdorp 2018 is uit het Eigen kracht budget voorgeschoten.
De dorpsbudgetten zijn meer naar rato van de inwonersaantallen verdeeld en leiden daarmee tot effectiever gebruik. Het aantal werkgroepen actief met het DOP blijft met ca. 40 stabiel.
De voorbereidingen voor DOP Stein Centrum eind 2018 hebben geleid tot een goede start begin 2019. Dit, en in het algemeen de groei van burgerinitiatieven door de DOPsgewijze aanpak, kan naar de toekomst toe leiden tot een grotere vraag naar het dorpsbudget.
Een deel van het budget dat voor 2018 was gereserveerd voor de training/opleiding van ambtenaren en het versterken van de structuur is doorgeschoven naar 2019. Er ligt een scholingsaanbod voor training van de dorpenteams in gebiedsgericht werken dat in 2019 wordt gegeven. Het budget dat is vrijgemaakt voor materialen om initiatieven in de openbare ruimte te faciliteren, is met name besteed aan materiaal voor het ophalen van zwerfafval. Ook is het ingezet voor maatregelen uit de dorpsschouwen die onder regie van de dorpen en met ondersteuning van de gemeente plaatsvinden.
Op initiatief van de gemeente hebben DOP-werkgroepen in 2018 onder ander actief meegedacht over het accommodatiebeleid, het verkeersarrangement Stein en een mogelijke bestemming van het leegstaande schoolgebouw in Meers.
De gemeente heeft eind 2018 onder andere capaciteit vrijgemaakt om het Wijkactieprogramma Nieuwdorp te ondersteunen. Dit is een pilot rondom integraal en gebiedsgericht werken waarin inwoners, Zaam Wonen en de gemeente Stein nauw samenwerken.
Muziekonderwijs
In 2018 heeft de Gemeente Sittard-Geleen aangekondigd de subsidie voor het muziekonderwijs en de cultuureducatie met ingang van 2020 over een periode van drie jaar af te bouwen tot nul. In 2018 heeft de gemeente Stein reeds oriënterende gesprekken gevoerd rondom dit onderwerp. In 2019 zal het muziekonderwijs en de cultuureducatie naar aanleiding hiervan geëvalueerd en indien noodzakelijk geherstructureerd worden.