Jaarrekening 2018

Programmaverantwoording

Een samenleving met sociale vitale kernen

Programma 'Een samenleving met sociale vitale kernen'

Inleiding

In dit programma staat de Steinse samenleving centraal; de sociale samenhang in de dorpen, de sociale vraagstukken waarmee we te maken hebben en de wijze waarop we hier als gemeente mee omgaan. Inwoners maken de gemeente Stein en Stein is er voor haar inwoners. Inwoners zijn actief betrokken via verschillende interactieve beleidsprocessen en met inzet van het dorpsgerichte welzijnswerk. In 2018 is hierin conform de herijkte Strategische Toekomstvisie 2018-2022 en het beleidsplan Sociaal Domein 2018-2023 geïnvesteerd. Er is meer en meer sprake van borging van de ingezette ontwikkelingen en initiatieven. Dit alles draagt bij aan de ontwikkeling van de rol van de terugtredende overheid. Meer verantwoordelijkheid van de burgers zelf met een meer faciliterende rol van de overheid binnen het sociaal domein. In de doorontwikkeling wordt steeds meer zichtbaar dat het sociaal domein één geheel is en niet op zichzelf staat. In 2018 is hier veel aandacht voor geweest, onder andere op het gebied van communicatie, om op deze manier te laten zien welke ontwikkelingen er zijn en wat er gebeurt in de Steinse samenleving. Het platform www.datmaaktsteinvoormij.nl is hier een goed voorbeeld van, er is sprake van "digitale ontmoeting". Dat is naast laagdrempelige, fysieke ontmoetingsplekken een wezenlijk onderdeel van een sociale vitale kern.

Voor kinderen in Stein hanteren we als gemeente het vertrekpunt dat elk kind de kracht heeft om zichzelf te ontwikkelen. Hierbij blijft goed en gezond opvoeden en opgroeien belangrijk. Het Lokaal Integraal Jeugdbeleid is in 2018 verder verbonden met de ontwikkelingen in het sociaal domein. Uitgangspunten hierbij zijn eigen kracht en samenwerken en verschuiving van zwaardere naar lichte(re) vormen van zorg en ondersteuning en naar voorliggende voorzieningen en preventie. Een verschuiving van zware zorg naar meer preventieve en lichte zorg is zowel voor kinderen, jongeren als ouderen een belangrijk uitgangspunt. Er wordt ingezet op het leveren van een positieve bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van de inwoners van Stein.

Relatie met coalitieprogramma

In het coalitieakkoord 2016-2018 “Iedereen doet mee“ zijn meerdere speerpunten genoemd die betrekking hebben op het programma “Een samenleving met sociale vitale kernen“. Belangrijk is het speerpunt “Van transitie naar transformatie“ waar burgerkracht, mantelzorg en integraal werken onlosmakelijk mee verbonden zijn. De veranderingen in demografie zorgen voor een verandering rondom wonen en zorg en hebben daarmee ook een grote invloed op de samenleving. In het coalitieprogramma 2018-2022 "Kansrijk besturen" komen bovenstaande speerpunten terug.

Wat willen we bereiken ?

Hoofddoelstelling:

“Stein investeert in een solidaire, ondernemende en gevarieerde samenleving”

Subdoelstelling I  Ontmoetingsplekken

“Ontmoetingsplekken in de kernen behouden en creëren, fysiek en digitaal”

Subdoelstelling II Jong en oud

“Jong en oud samen leven”

Subdoelstelling III Samenwerking

“Actief eigenaarschap, samenwerking tussen burgers, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke partijen”

Lasten, baten en saldo

Lasten

€ 25.160

36,9 %

Baten

€ 4.838

7,0 %